Kézben tartott távollátó szemüveg pluszos dioptriával

Már régóta szeretnéd megtudni, mi is pontosan az a pluszos dioptria, amit az optometrista felírt neked távollátás (hipermetropia) miatt az optikában?

Poszt szerzője ikon

Evelin

|

Poszt készítésének ideje ikon

2023. május 5.

Hipermetrópia (távollátás) esetén a te szemednek fénytörési hibája van, amely ebben az esetben azt jelenti, hogy a külvilágból érkező párhuzamos fénysugarakat kisebb mértékben töri meg a szemed, ennek következtében, nem tudnak a retinán képponttá egyesülni.

A szem optikai rendszere nem teszi lehetővé, hogy a látott távoli vagy közeli tárgyról éles képet kapjunk, így szükség van egy olyan látásjavító eszközre mely képes visszaadni a szem éles látását.

Ez a fajta fénytörési hiba egy anatómiai beállítottság, mint a hosszú kéz, vagy a rövid lábak. Így szinte az összes látáshiba örökölhető. Ha valaki úgy látja a családban több szemüveges is van, panaszmentesség esetén is érdemes leellenőriztetnie a látását egy alapos látásvizsgálaton és gyermekeit is rendszeresen szűrésre kell vinni, ez természetesen abban az esetben is fontos, ha nincs a családi anamnézisben szemüvegviselés.

A távollátás okai

A fénytörési hibák oka általában az, hogy a szemgolyó hossztengelye és a szem törőereje nincsenek egymással összhangban.

 • a szemgolyód hossza nem megfelelő, túl rövid (tengelyi hypermetropia)
 • a szemgolyód törőereje nem megfelelő, valamely rész túl gyenge fénytörő hatással rendelkezik, ez lehet például a szemlencse vagy a szaruhártya (törési hypermetropia)

Bár a szem anatómiája folyamatosan változik, mint ahogy minden sejtünk a testünkben, normál esetben huszonéves korunk közepe felé a dioptriák stabilizálódhatnak.

Távollátás tünetei:

A távollátás (hipermetropia) esetén kortól függően a legkülönbözőbb panaszok tapasztalhatóak. Jellemzően, amíg a páciens be nem lép az úgynevezett presbiópiás vagy öregszemű korba, addig ezek a problémák egyazon pluszos dioptriával korrigálhatóak, vagyis nem szükséges a távoli és a közeli éles látás eléréséhez két különböző értékű dioptria.

A 20-30 év közötti korosztálynál jellemzően:

 • homályos látás közeli tárgyakra nézéskor
 • fáradásos panaszok számítógépes vagy közeli munkavégzésnél
 • gyakori fejfájás
 • szemfáradtság, szemfájdalom
 • fókuszálási problémák

A 40-45 körüli korosztálynál megjelenik a köztudatban úgy ismert jelenség, hogy időskori távoli és közeli látásromlás, ami valójában egy korábban is jelenlévő, de rejtve maradt probléma felszínre kerülése, így a páciens panaszai leggyakrabban:

 • homályos látás távolra nézéskor, a távoli látásunk romlását érzékeljük
 • homályos látás kisméretű, közeli szövegek olvasásakor (nem összekeverendő az időskori távollátással vagy öregszeműséggel, presbiópiával, melyet természetesen a szakember fel fog térképezni a látásvizsgálaton, hogy melyik probléma áll fenn.)
 • homályos látás számítógépes munkavégzésnél
 • fókuszálási problémák

A pluszos dioptria mértékétől függően a távollátás korrekciója lehetséges:

Szemüveggel

A pluszos szemüvegek mióta világ a világ javítják az emberek látását, és hála a szemüveglencsék gyártástechnológiai fejlődésének, ezek egyre szebb kivitelben kerülnek elkészítésre.

Esztétikailag az erősebb dioptriás pluszos szemüveglencsék is vékonyabbak, laposabbak, mint korábbi társaik.
A modern lencsék gyártásánál torzításmentességre törekszenek a szakemberek, így az erősebb pluszos dioptriák már nem nagyítják úgy fel a viselőjük szemét, és sokkal kevésbé torzítják a képet a lencse szélei felé.
A pluszos szemüvegek is elkészíthetőek multifokális / progresszív kivitelben, mellyel nem csak az alap fénytörési hibád korrigálására szolgáló pluszos dioptriáidat viselheted, hanem megoldható vele az öregszeműség okozta közeli probléma is, ha többféle probléma áll fenn nálad.

Kontaktlencsével

Sokan úgy tudják, kontaktlencsét csak mínuszos szemüveget viselőknek gyártanak, pedig már pluszos és cilinderes, sőt multifokális / progresszív kivitelben is léteznek, így egyszerre több probléma is megoldható velük. A modern lágy, szilikon-hidrogél kontaktlencsék kényelmes viseletet biztosítanak és szemeid egészségét sem kell féltened, hiszen ezek a kontaktlencsék már nagyon jó oxigén-áteresztő képességgel rendelkeznek, így a viselési szabályok betartása mellett használatuk teljesen biztonságos.

A legpraktikusabb megoldás, ha a szemüveget és a kontaktlencsét egymást kiegészítve használjuk. Hiszen a szemüvegre mindenképp szükség van, hogy tudjunk pihenőnapokat tartani a kontaktlencse viselés alól és bizonyos körülmények között nem is viselhetjük a kontaktlencsét. Emellett sok olyan tevékenység van, amihez szívesebben használjuk kontaktlencsénket, például sportolás.

De miért kell használnom a pluszos szemüveget, ha jól látok mindenhová? Mit tegyél, ha ez a dioptria szerepel a szemüvegrecepteden?

Az szem a természetes alkalmazkodó képességének (akkomodációs képességének) köszönhetően, törőerejét növelni tudja, a szemlencse rugalmasságából fakadóan.

Amikor az agyad észleli, hogy homályos a kép, beindul az alkalmazkodás, melynek következtében a kép élessé válik, így működik a körülbelül 4-6 méternél közelebbre tekintés folyamata, az azon belüli tárgyak éles látása.

A fiatal hypermetrop szem képes a háttérben megbújó pluszos dioptriákat kompenzálni, ezt a képességét felhasználva.

Hipermetróp vagy távollátó szemmel rendelkező pácienseknél ez az alkalmazkodó képesség távolra tekintéskor is folyamatos működésben van, azért, hogy a távoli tárgyakat élesen lássa.


A gond ezzel az, hogy a szem olyan extra munkát végez, melyet normál esetben nem kellene neki.

Emiatt olyan panaszaid jelentkezhetnek egy megterhelő időszakban, melyekről nem is gondolnád, hogy a szem megerőltetése miatt vannak. A homályos látást pedig várhatóan tapasztalni fogod, a szem alkalmazkodó képességének csökkenése esetén.

Ezért a javaslat, hogy a pluszos szemüvegedet viseld állandóan, távolra és közelre is.

Szerencsére ma már a távollátás korrekciója nagyon egyszerű, többféle megoldást is kínál.

Gyakori kérdés, hogy melyik fénytörési hiba műthető? A mai modern módszerekkel már szinte az összes típusú dioptria korrigálható lézeres szemműtéttel, az ezzel foglalkozó klinikákon egy előzetes felmérést követően, egy alkalmassági vizsgálattal deríthető ki, hogy a páciens szeme alkalmas-e a lézeres szemműtétre.

Kérdésed van? Fordulj Hozzánk bizalommal!

IDŐPONTFOGLALÁS