A bifokális szemüvegek egyazon lencsén belül tartalmazzák a viselő távoli látásához szükséges és a közeli látásához szükséges dioptriáját. A bifokális lencsét úgy kell elképzelni, mintha egy távoli szemüveg alsó részébe bele lenne csiszolva egy közeli dioptriát tartalmazó kör vagy félkör alakú kis lencserész, ez az olvasó szegmens.

Szemünk a különböző távolságokra különböző dioptriákat használ, ezt a szem alkalmazkodóképessége teszi lehetővé. A szemben lévő szemlencse rugalmasságánál fogva, képes dioptriáját (fénytörő erejét) változtatni a különböző idegrendszeri változások hatására.

Bifokális szemüveg készítés

Miért van egy idő után szükségünk más szemüvegre olvasáshoz, mint távollátáshoz?

Azért, mert a korábban rugalmas, fókuszálásért felelős szemlencse a kor előrehaladtával fokozatosan rugalmatlanodik, és körülbelül 40 éves kor környékén eléri azt az állapotot, amikor a kezünk már túl rövid ahhoz, hogy ezt a rugalmatlanságot korrigáljuk vele.

Így a közeli munkavégzéshez - legyen ez akár olvasás, telefon, tablet vagy számítógép használat - a szemlencse állapotától függően más dioptriás szemüvegre lehet szükségünk a különböző tevékenységekhez/távolságokhoz. Sok esetben viszont egy közeli szemüveg használata kényelmetlen, hiszen távolra nézéshez le kell venni, közelre nézéshez pedig fel.

Ennek megfelelően a szemüvegviselőkben kialakult az igény arra, hogy a távoli és a közeli probléma egy szemüvegen belül legyen megoldva. A bifokális szemüveg segítségével egyenes fejtartással előretekintéskor távolra élesen tudunk látni, ha pedig közelre tekintünk, akkor egy enyhén biccentett fejtartással a kezünkben tartott olvasnivalót is élesen látjuk vele.

A bifokális szemüveg tökéletes például vezetéshez, tv-nézéshez, kézben tartott dolgok elolvasásához, ami nem megoldott vele, azok a köztes távolságok, mint például műszerfal, számítógép távolság. Ez az olvasórész szemmel is jól látható a lencsére nézve, megszokása gyors, használata egyszerű.

A bifokális lencse típusai

Kör alakú olvasórész:

Elérhető mérete 28 mm átmérő
Előnye, hogy nem annyira feltűnő az olvasórész kívülről nézve. Hátránya, hogy az olvasási tekintve a körforma kevésbé komfortos.

Fél kör alakú olvasórész egyenes felső résszel:

Elérhető mérete 28 mm átmérő
Előnye, hogy olvasási kényelem szempontjából egy ideális forma, hátránya, hogy az erős választóvonal miatt feltűnőbb a két lencserész közötti átmenet.

Fél kör alakú olvasórész ívelt felső résszel:

Elérhető mérete 25 mm és 28 mm átmérő
Előnye, hogy az olvasási kényelem szempontjából még ideális forma és a két lencserész közötti határ is elmosottabb, mint az egyenes típusnak.

Hogyan szabjuk személyre a bifokális szemüveglencséket?

A bifokális szemüvegek esetében is fontos a dioptria mellett, a viselő két pupillája közötti távolság (PD). Viselőnként eltérő a kényelmes fejtartás olvasás közben, emiatt a bifokális lencsében elhelyezkedő olvasórésznek a magassága is fontos adatot képez a szemüvegrendelés során. Ezt igény szerint tudjuk lejjebb vagy feljebb illeszteni, csiszoltatni.

A szemüveg megrendelésekor tized milliméter pontossággal határozzuk meg ezen adatokat, hogy a lencse által kapott kép a legtisztább legyen a viselője számára, hiszen a dioptriás szemüveglencsék az optikai középpontjukban képzik a legélesebb képet.

Felületkezelések és színezés

Minden dioptriás szemüveglencsére, tekintve, hogy a lencsék alapanyaga műanyag, kerül tükröződéscsökkentő és keményített vagy másnéven karcálló réteg, amely megnöveli a szemüveg élettartamát és komfortosabb viseletet biztosít. Ezen rétegek különböző minőségben és árkategóriákban elérhetőek, de egy biztos, réteg / felületkezelés nélkül ma már egy igényes optikus nem készít szemüveget.

A lencsékre kérhető kékfény-szűrő vagy monitor-szűrő réteg és extra keményítés. Egyedi kérésnek megfelelően a lencsék színezése is lehetséges, különböző árnyalatok és színek választhatóak, akár teljes vagy átmenetes verzióban. Színezést általában dioptriás napszemüvegek készítéséhez szoktak kérni vendégeink, de lehetőség van egy komfort szín elkészítésére is, amely általában egy halvány 10-20%-os szín, amely ad egy kényelmes látásélményt a fényre kissé érzékeny pácienseknek. A gyártott tartományban lévő színek palettája igen bő, így ma már szinte bármilyen szín elkészíthető. A bifokális szemüveglencsék fényre sötétedő verzióban is elérhetőek.