A szemüveglencsék kékfény-szűrő rétegezése egy halvány sárgás-barnás alapszínt eredményez a lencséken, melynek a kékfény-szűrés mellett egy kifejezetten nyugtató, kontrasztkiemelő tulajdonsága van. A kékfény-szűrős monitor szemüvegek használata hosszantartó számítógépes munkavégzés során javasolt, illetve sötétedés utáni kijelző használat esetén fokozottan.

Digitalizálódott világunkban egyre több kékfény vesz minket körül. A természetes esetben napfényből érkező alacsony hullámhosszú kékfény a mindennapokban ébredéstől elalvásig ér minket, nem pedig napfelkeltétől naplementéig. De vajon mi ennek az ára és mit tehetünk ellene?

Kékfény szűrős szemüveg készítés

Kékfény-szűrős szemüveg

Napról-napra rohamosan fejlődik körülöttünk a technika, ami magával vonja a digitális eszközök elterjedését. Telefonok, tabletek, számítógépek, a beltéri műfény, LED-világítások körbevesznek minket, melyek kibocsátanak bizonyos hullámhossz tartományú kékfényt.

Már nem igazán tudunk olyan helyet, akár legyen szó az iskolákról, az otthonunkról vagy a munkahelyünkről, ahol ne érne minket digitális kékfény. A digitalizált világ igénye egy olyan eszköz, amely megvédi szemünket és idegrendszerünket a mesterséges kékfénytől. A különböző szemüveglencse gyártók hamar felismerték, hogy egy kékfényszűrős szemüveggel könnyen kivitelezhető ez a védelem a megfelelő gyártástechnológia által.

Kékfény-szűrés elérhető az alaplencse rétegezésével és a lencse alapanyagának megfelelő összetételével.

Azon páciensek, akik színekkel foglalkoznak munkájuk során, számukra nem megfelelő választás, hiszen a lencse minimális alapszíne is eltolja kissé a színek spektrumait, amely zavaró lehet a pontos színmegítélésében.

Azok a szemüveglencsék, melyek anyagukban kékfény-szűrősek, már közel nem rendelkeznek olyan alapszínnel, mint a rétegezett társaik, így bátran használhatóak, azok számára is, akik színekkel foglalkoznak.

Így vásárlóink választhatnak a kékfényszűrő réteg és a lencse anyagában történő kékfény-szűrés közül.

A kékfény

A kékfény az elektromágneses sugárzás egy olyan tartománya, amely az emberi szem számára látható, hiszen a szem hátulsó részében lévő érzékelő receptorok képesek ingerületté alakítani.

A látható, érzékelhető fény tartománya 380 nm és 780 nm között van, ezen belül a kékfény 400 nm környéki, a többi hullámhossz tartományt pedig más színnel jellemezzük. A különböző színnel jelzett tartományoknak különböző szerepe van a szervezetünk működését tekintve.

A kékfény a természetes látható fény egy olyan tartománya, amelyre bioritmusunk szempontjából is szükségünk van, viszont bizonyos hullámhosszú kékfény káros is lehet.

Az emberi szem számára látható tartomány alacsony hullámhosszú része a kékfény, mely igen nagy energiával rendelkezik, így képes egészen a retináig hatolni a szemünk belsejében.

Bár a kékfény konkrét egészségkárosító hatással nincs ránk, de magas kockázatot jelent hosszú távon a különböző szembetegségek kialakulásában, mint például makula degeneráció.

Az alvási-ébrenléti fázisaink egyensúlyáért hormonrendszerünk felel, amely szoros összefüggésben van a kékfény ránk gyakorolt hatásával. Cirkadián ritmusunk, az a ritmus, amely miatt reggel felébredünk és este elálmosodunk. Ez a ritmus tartja kézben a nappali teljesítőképességünket, koncentrálóképességünket, azt, hogy a nappali tevékenységeink során megfelelő kedvvel és energiával tudjuk elvégezni az aznapi tevékenységeinket és, hogy az éjszaka folyamán képesek legyünk a minőségi alvásra, hogy reggel kipihenten ébredhessünk, hogy testünk és elménk is készen álljon egy új nap megterhelésére.

Ezt a ritmusunkat a melatonin nevő hormonunk befolyásolja, azáltal, hogy sötét hatására termelődik, világos hatására pedig lebomlik. A melatonin segít az éjszakát nyugodt alvással tölteni, és a reggeli ébredést megkönnyíteni. A sötétedés után, lefekvés után használt digitális eszközök, melyek kibocsátanak kékfényt, megakadályozzák a melatonin termelődését a szervezetben, ezáltal a szervezetünk nem tud megfelelően pihenni elalvás után, de még az elalvás is nehezen megy.

Akkor most jó vagy rossz a kékfény?

A kékfény szervezetre gyakorolt hatásának pozitív és negatív oldalai is vannak. Míg a napközbeni kékfény hatására szüksége van szervezetünknek, hogy bioritmusunk normál működése fennálljon, és a világot is olyannak lássuk amilyen.

A zárt térben, a direkt módon a szembe érkező kékfény, - melynek a digitális eszközök által igen nagy kitettségben vagyunk, károsíthatják szemünket hosszútávon és már rövidtávon is hatással lehetnek napi teljesítőképességünkre és közérzetünkre.

A kékfény-szűrős szemüvegek használata hosszantartó számítógépes munkavégzés során javasolt, illetve sötétedés utáni kijelző használat esetén fokozottan. Azok számára, akiknek a lencse halvány sárgás-barnás alapszíne zavaró, ők választhatják a lencse anyagában kékfény-szűrős lencséket, melyek minimálisan magasabb ár kategóriában vannak, viszont alapszínük lényegesen kevesebb, így azok számára is megfelelően használható, akik színekkel foglalkoznak munkájuk során.

Felületkezelések és színezés

Minden dioptriás szemüveglencsére, így a kékfény-szűrős lencsékre is tekintve, hogy a lencsék alapanyaga műanyag, kerül keményített vagy másnéven karcálló réteg, amely megnöveli a szemüveg élettartamát és komfortosabb viseletet biztosít.

Ezen rétegek különböző minőségben és árkategóriákban elérhetőek, de egy biztos, réteg / felületkezelés nélkül ma már egy igényes optikus nem készít szemüveget.

A lencsékre kérhető extra keményítés is, melyeknek garancia ideje is hosszabb és könnyebben tisztíthatóak, a pára hamarabb oszlik fel róluk.

Egyedi kérésnek megfelelően a lencsék színezése is lehetséges, különböző árnyalatok és színek választhatóak, akár teljes vagy átmenetes verzióban. Színezést általában dioptriás napszemüvegek készítéséhez szoktak kérni vendégeink, de lehetőség van egy komfort szín elkészítésére is, amely általában egy halvány 10-20%-os szín, amely ad egy