Cilinderes dioptria, tórikus lencse és asztigmiás szem

A cilinderes szemüveg úgynevezett tórikus lencsével van ellátva, a szemüveglencsénkben két különböző tengelyben, két különböző erősségű dioptriát (törőerőt) mérhetünk. A tórikus lencsék így képesek kompenzálni, azt, hogy az asztigmiás szemnek nem szabályos gömbfelszíne van, hanem adott irányban kissé laposabb, mint a rá merőleges irányban. Így a rajta áthaladó fénysugarakat képes a retinán összpontosítani, hogy éles kép keletkezhessen.

Cilinderes dioptriás szem esetén a szemednek fénytörési hibája van, amely ebben az esetben azt jelenti, hogy a külvilágból érkező párhuzamos fénysugarak a felszíni egyenetlenség következtében szabálytalanul törnek meg, így a szemfenékre érkezve szétszóródnak és nem tudnak éles képet alkotni. Emiatt érezheted azt, mintha torzan látnál, a formák nem egyszerűen homályosak, hanem eldeformálódnak, elnyúlnak.

A köznyelvben gyakran tévesen szemtengely-ferdülésnek nevezett jelenség, az asztigmia valójában egy felszíni hiba a szemed optikai rendszerében, mely leggyakrabban a szaruhártyán, ritkább esetben a szemlencsén és a szemfenéken fordul elő. Az asztigmia a rövidlátás és távollátás után a harmadik leggyakoribb probléma -, mely a látást érinti. A cilinder az a dioptria típus, amellyel korrigáljuk az asztigmiás szem által létrejött optikai hibát.

Cilinderes szemüveg készítés

A cilinderes szemüveg megszokási ideje

Első viselésnél a megszokás során, a szemüveg torzíthat, esetleg még szédülést is okozhat. Ennek oka, hogy az ember hozzászokik testi hibáihoz, azt tekinti alapvetőnek, így az éles szabályos látás visszaszokásához is idő szükséges.

Tanács - Igyekezzünk új cilinderes szemüvegünket a legtöbbet viselni, a korábbi szemüvegünkkel nem cserélgetni.

A megszokási idő közben elérkezik az a pillanat, amikor már zavartalanul élvezhető a cilinderes szemüveg viselése, a környezet teljes élességében. Ekkor szembesül a viselő azzal, mekkora mértékben volt probléma a látásával, amit már szinte alig érzékelt, hiszen megszokta azt.

Amennyiben problémája adódik a páciensnek a cilinderes szemüveg megszokásával, érdemes a szemüveget visszavinni a szakemberhez, hiszen sok esetben egy igazítással könnyíteni, gyorsítani tudjuk a megszokási időt.

Felületkezelések és színezés

Minden dioptriás szemüveglencsére, - így a cilinderes szemüveglencsékre is, tekintve, hogy a lencsék alapanyaga műanyag, kerül tükröződéscsökkentő és keményített vagy másnéven karcálló réteg, amely megnöveli a szemüveg élettartamát és komfortosabb viseletet biztosít. Ezen rétegek különböző minőségben és árkategóriákban elérhetőek, de egy biztos, réteg / felületkezelés nélkül ma már egy igényes optikus nem készít szemüveget.

A lencsékre kérhető kékfény-szűrő vagy monitor-szűrő réteg és extra keményítés. Egyedi kérésnek megfelelően a lencsék színezése is lehetséges, különböző árnyalatok és színek választhatóak, akár teljes vagy átmenetes verzióban. Színezést általában dioptriás napszemüvegek készítéséhez szoktak kérni vendégeink, de lehetőség van egy komfort szín elkészítésére is, amely általában egy halvány 10-20%-os szín, amely ad egy kényelmes látásélményt a fényre kissé érzékeny pácienseknek. A gyártott tartományban lévő színek palettája igen bő, így ma már szinte bármilyen szín elkészíthető.

Vékonyítás és egyedi gyártás

A cilinder dioptriás szemüveglencsék kinézete eltér a nem cilinderes vagy szférikus dioptriát tartalmazó szemüveglencsék kinézetétől. Mivel a cilinder dioptria egy adott irányban mérhető a lencsében, így vastagsága is ennek megfelelően változik az adott irányban, a lencse szélein és a lencse közepén. Tehát a szemüveglencse vastagsága függ a cilinder axiális értékétől és függ attól, hogy milyen más dioptria értéket tartalmaz a lencse. Ahhoz, hogy egy szép egységes vastagságú cilinderes szemüveget kapjunk, magas törésmutatójú lencsét javaslunk pácienseinknek, hogy a végeredmény egy esztétikus és torzításmentes szemüveglencse legyen.

A magas törésmutatójú lencsék a vékonyított lencsék, melyek nem csak az extrém magas dioptriájú lencséket teszik esztétikusabbá, hanem a cilinder dioptria okozta vastagságkülönbséget is csökkentik, hogy ezek a cilinderes lencsék egy vékonyabb keretben is jól mutassanak.

A magasabb kategóriás lencsék gyártása során a lencsék optikai torzításai csökkenthetőek, viselési kényelmük növelhető, köszönhetően az egyfókuszú lencsék lencsetervezésében és gyártásában történt előrelépéseknek az elmúlt években.

Hogyan szabjuk személyre a cilinderes szemüvegeket?

A cilinderes szemüvegek esetében is fontos a dioptria mellett, a viselő két pupillája közötti távolság (PD) és a lencsén való kitekintési pont magassága (EP), ami mindenkinél egyedi.

A szemüveg megrendelése során tized milliméter pontossággal határozzuk meg ezen adatokat, hogy a lencse által kapott kép a legtisztább legyen a viselője számára, hiszen a dioptriás szemüveglencsék az optikai középpontjukban képzik a legélesebb képet.

Az alapbeállítások mellett vannak olyan szemüveglencsék melyek más egyedi paraméterek mérését is igénylik.

Mennyi idő alatt készül el az egyfókuszú szemüveg?

A különböző egyénre szabott lencséknek különböző gyártási idejük van, típustól függően 1-2,5 hét az elkészítési idő.

Termékeinkre és szolgáltatásainkra 100% garanciát vállalunk.