A fényre sötétedő szemüveg esetén a lencse beltérben egy hagyományos szemüveget kölcsönöz, míg kültérben napszemüveg funkciót tölt be.

UV-sugárzás elleni védelem új generációi

Már régóta ismert, hogy az UV-sugárzás károsan hat testünkre, ez alól szemünk és szemkörnyékünk sem kivétel. A boltokban megvásárolható napszemüvegek már különböző árnyalatokban, színekben elérhetően, különböző lencse alapanyagokban és keret típusokkal. De mi a helyzet azokkal, akiknek valamilyen éles látást biztosító dioptriára van szüksége? Jó hír, hogy számukra is elérhetőek ezek a fényre sötétedő szemüvegek dioptriázott verzióban, legyen szó mínuszos, pluszos vagy cilinderes dioptriáról, gyakorlatilag már nincs olyan forma, típus, szín, melyet ne tudnának a lencsegyártó cégek megvalósítani az egyéni paraméterek függvényében.

Fényre sötétedő szemüveg készítés

Több UV – sötétebb lencse, kevesebb UV – világosabb lencse

A fényre sötétedő szemüveg attól függően, hogy a lencsénket milyen UV-sugárzás éri világosabb vagy sötétebb árnyalatúvá válik. Erősebb UV sugárzás esetén a lencse teljesen sötétté válik, közepes esetén csak félsötétre és UV fény hiányában a lencse teljesen kivilágosodik.

UV fény hatására a szemüveglencse molekuláris szerkezete megváltozik és sötétebbé válik, ahogyan az UV sugárzás megszűnik a lencse fokozatosan elkezdi visszanyerni eredeti, színtelen állapotát.

A lencsegyártás fejlődésének köszönhetően a hagyományos PHOTO lencséktől eltérően:

  • a modern fényre sötétedő lencséknek pár %-os, kívülről nézve szinte észrevehetetlen alapszíne van már csak.
  • Sötétedésük is intenzívebb, hiszen arra hivatottak, hogy egy napszemüveget helyettesítsenek.
  • Világosodási és sötétedési sebességük az évek során egyre gyorsabbá vált.
  • Az új generációs fényre sötétedő szemüvegek kevésbé vannak hatással a különböző környezeti tényezők, mint például páratartalom vagy hőmérséklet.
  • Színtelítettségük a 6%-os alapszíntől egészen 95%-os fényszűrésig változhat.

Miért fontos az UV elleni védelem?

A szemet és szemkörnyéket érintő UV-sugárzás káros hatással lehet egészségünkre. A szemkörnyéki bőr érzékenysége vékonyságából fakadóan nagyobb, mint a testünk többi részét fedő bőrréteg, így amellett, hogy a bőr ráncosodása hamarabb és nagyobb mértékben következik be, a bőrrák kockázata is nagyobb.

Szemünk esetében bár a fényrekesz szerepét betöltő pupilla erős napsütés hatására beszűkül, de ez a funkció nem tudja 100%-ban megvédeni szemünket a káros sugárzástól. Az UV-védelem fontos szemünk egészségének megőrzésében, hogy ne alakulhasson ki korai - a mai napig a világon vezető vaksági okként megjelölt - szürkehályog vagy másnéven cataracta, kisebb legyen a makula degeneráció vagy más, a szem belsejét érintő betegségek kockázata. Azoknál, akiknél pedig már ezen betegségek valamelyike jelen van, fontos, hogy a további romlást lassítsuk.

Emellett a szem felszíni égése ugyanolyan kockázatot jelent az erős UV-sugárzás szempontjából, ahogy bőrünk napégése. Rengeteg dolog irritálhatja szemünket, viszont ha a szem elülső felszíne, a szaruhártya leég az erős UV-behatástól, az ott lévő idegvégződések szabadon maradnak, így a pislogás fájdalmassá válik, idegentest érzetünk lehet, a szemünk vörös, viszkető, fényérzékeny lehet és akár homályossá is válhat a látás.

Az autóvezetés beltér vagy kültér?

Az autó egy fényre sötétedő szemüveg számára beltérnek számít, így autóvezetés közben nem tud napszemüveg sötétséget elérni, hiszen a szélvédő az UV sugárzás egy részét kiszűri. A szemüvegviselők igénye viszont kialakult azokra a lencsékre, melyek képesek fényáteresztésüket változtatni autóban is, ennek érdekében a gyártók kifejlesztették azokat a fényre sötétedő lencséket, melyek a látható fény elektromágneses spektrumára is képesek reagálni.

Ennek köszönhetően attól függően, hogy milyen erősségű fény éri a lencsét, olyan mértékben fog besötétedni a szélvédő mögött is. Ha belegondolunk, akkor ez azt is eredményezi, hogy ha egy irodában ablak mellett ülünk, a szemüveglencsénk ott is reagálni fog az ablakon beszűrődő látható fényre, teljes világos állapotát lámpafénynél képes elérni.

A fényres sötétedő lencsék mindegyike 100%-os UV-szűrésre képes, függetlenül színtől vagy gyártótól.

Színek határtalansága

A korábban hagyományos szürke, barna színektől eltérően ma már igény szerint színezhetőek a dioptriás fényre sötétedő lencsék. Minden gyártó kínálatában megtalálható egy színpaletta melyből a viselő kiválaszthatja a számára megfelelő színt.

A szürke, barna, zöld színek minden gyártó katalógusában fellelhetőek, viszont egyes forgalmazóktól rendelhető kékes-szürke, szürkés-zöld, lilás árnyalatú, kék árnyalatú fényre sötétedő lencse.

Érdemes különböző gyártók színeit megtekinteni, mivel a különböző márkájú szemüveglencsék színei között találkozhatunk színhőmérsékleti eltérésekkel, erre példa a szürke szín, amely lehet egy feketésebb, de lehet egy kékebb árnyalatú szürke szín, vagy a barna szín, amely lehet egy sárgásabb, de lehet egy szürkésebb árnyalatú barna.

Intelligens napszemüveg – AdaptiveSun fényre sötétedő lencsék

A szemüveglencse forgalmazók a gyártástechnológiában olyan dolgokat tudtak megvalósítani, amire eddig nem is gondoltunk. Ezek közé tartozik az intelligens napszemüveglencse, amely sötétsége attól függően változik, hogy milyen az UV sugárzás mértéke, ennek megfelelően autóban kissé világosabb, hogy a túl sötét dioptriás szemüveglencse ne zavarjon minket vezetés közben, viszont autón kívül a túl erős sugarak ne zavarják szemünket.

Erős napsütésben nagy UV-kitettség esetén a lencse akár 97%-os sötétségre is besötétedhet, kisebb UV-sugárzás mellett, kevésbé napos időben pedig az alapszíne nyújt egy kellemes napszemüveg élményt, a lencse minimum alapszíne 60%-os sötétségű, az átmeneti időkben pedig ennek megfelelően változik színmélysége.

Az AdaptiveSun dioptriás napszemüveglencsék polarizáltak, így a zavaró csillogásokat is kiszűrik, amellett, hogy alkalmazkodnak az UV és fényviszonyokhoz. A polaroid szűrő a lencsében elhelyezve kiszűri a zavaró csillogásokat, melyek a vízszintes felszínekről érkeznek bizonyos szögben.

Milyen dioptriákban elérhetőek a fényre sötétedő szemüveglencsék?

Különböző gyártók különböző gyártási tartományban dolgoznak, így a viselő dioptriájától függően, fogunk márkát javasolni vásárlónknak, a pontos dioptriával szükséges üzletünkben személyesen érdeklődni, annak érdekében, hogy a viselési paraméterek figyelemvételével a legmegfelelőbb lencsét javasolhassuk az igényfelmérést követően.

Lehetőség van a katalógusban szereplő dioptria tartománytól való eltérésre is, ez esetben a gyártótól egyedi ajánlatot kell bekérnünk, de viszonylag extrémebb dioptriák esetében is van esély a fényre sötétedő szemüveg elkészítésére.

A dioptriás fényre sötétedő szemüveg elkészíthető mínuszos, pluszos, cilinderes de még prizmás dioptriákkal is, egyfókuszú, multifokális vagy bifokális típusú lencséből.

Rétegek

Minden dioptriás szemüveglencsére, tekintve, hogy a lencsék alapanyaga műanyag, kerül tükröződéscsökkentő és keményített vagy másnéven karcálló réteg, amely megnöveli a szemüveg élettartamát és komfortosabb viseletet biztosít.

A fényre sötétedő szemüveglencsékre ugyanazon rétegek elérhetőek, mint a nem sötétedő-világosodó lencsékre. Kérhető kékfény-szűrős verzióban is, extra karcálló réteggel, pára-, por- és szennyeződéstaszító réteggel.