UV-sugárzás elleni védelem - új generációs dioptriás napszemüvegek

Már régóta ismert, hogy az UV-sugárzás károsan hat testünkre, ez alól szemünk és szemkörnyékünk sem kivétel. A boltokban megvásárolható napszemüvegek már különböző árnyalatokban, színekben elérhetően, különböző lencse alapanyagokban és keret típusokkal. De mi a helyzet azokkal, akiknek valamilyen éles látást biztosító dioptriára van szüksége? Jó hír, hogy számukra is elérhetőek a dioptriás napszemüvegek, legyen szó mínuszos, pluszos vagy cilinderes dioptriáról, gyakorlatilag már nincs olyan forma, típus, szín, melyet ne tudnának a lencsegyártó cégek megvalósítani az egyéni paraméterek függvényében.

Dioptriás napszemüveg készítés

Miért fontos az UV elleni védelem?

A szemet és szemkörnyéket érintő UV-sugárzás káros hatással lehet egészségünkre. A szemkörnyéki bőr érzékenysége vékonyságából fakadóan nagyobb, mint a testünk többi részét fedő bőrréteg, így amellett, hogy a bőr ráncosodása hamarabb és nagyobb mértékben következik be, a bőrrák kockázata is nagyobb.

Szemünk esetében bár a fényrekesz szerepét betöltő pupilla erős napsütés hatására beszűkül, de ez a funkció nem tudja 100%-ban megvédeni szemünket a káros sugárzástól. Az UV-védelem fontos szemünk egészségének megőrzésében, hogy ne alakulhasson ki korai - a mai napig a világon vezető vaksági okként megjelölt - szürkehályog vagy másnéven cataracta, kisebb legyen a makula degeneráció vagy más, a szem belsejét érintő betegségek kockázata.

Azoknál, akiknél pedig már ezen betegségek valamelyike jelen van, fontos, hogy a további romlást lassítsuk. Emellett a szem felszíni égése ugyanolyan kockázatot jelent az erős UV-sugárzás szempontjából, ahogy bőrünk napégése. Rengeteg dolog irritálhatja szemünket, viszont ha a szem elülső felszíne, a szaruhártya leég az erős UV-behatástól, az ott lévő idegvégződések szabadon maradnak, így a pislogás fájdalmassá válik, idegentest érzetünk lehet, a szemünk vörös, viszkető, fényérzékeny lehet és akár homályossá is válhat a látás.

Kedvezményes ajánlataink

Dioptris napszemüveg akció

Dioptriás napszemüveg Top ajánlat

100% UV-szűrős komplett dioptriás napszemüveg akció, szabadon választható basic keretkollekcióval és 3D látásvizsgálattal.

Dioptriás napszemüvegek – a Színek határtalansága

A korábban hagyományos szürke, barna színektől eltérően ma már igény szerint színezhetőek a dioptriás napszemüveglencsék. Minden gyártó kínálatában megtalálható egy színpaletta melyből a viselő kiválaszthatja a számára megfelelő színt. Amennyiben a paletta nem tartalmazza azon színt, ami fedné az elképzelést, a különböző gyártók lehetőséget adnak arra, hogy egy színmintát beküldve (legyen ez akár egy meglévő napszemüveg lencséje), elkészítsenek a katalógustól eltérő színeket és a lehető leghasonlóbb színt elkészítsék a mintához képest. Így ha van egy régi napszemüvege a viselőnek, melyet nagyon szeretett, de nem talál ahhoz hasonlót, akkor van remény azt a lencseszínt újra elkészíttetni, ez természetesen nem dioptriás napszemüveg verzióban is elérhető.

A szín mellett fontos, hogy milyen árnyalatban szeretnénk a vágyott napszemüvegünket elkészíttetni, a gyártók a színek sötétségét százalékokban adják meg, melyet akár 1%-os pontossággal kérhetünk. Így nem csak a legnaposabb napokra, hanem akár a ködösebb, szórt fényes napokra is komfortos dioptriás napszemüveg készíthető.

Érdemes különböző gyártók színeit megtekinteni, mivel a különböző márkájú szemüveglencsék színei között találkozhatunk színhőmérsékleti eltérésekkel, erre példa a szürke szín, amely lehet egy feketésebb, de lehet egy kékebb árnyalatú szürke szín, vagy a barna szín, amely lehet egy sárgásabb, de lehet egy szürkésebb árnyalatú barna.

Továbbá nem csak egyszínű verzióban, hanem színátmenetes verzióban is készíthetőek dioptriás napszemüveglencsék, ami azt jelenti, hogy a szemüveglencse teteje sötétebb, mint az alsó része. Ez olyan helyzetekben adhat nagyobb komfortot, amikor például vezetés közben egy alagútba érve túl sötétté válna dioptriás napszemüvegünk, de egy kis fejemeléssel könnyen elérhetjük a lencsénk alsóbb, világosabb részeit, vagy például napozás közben megkönnyítheti egy könyv olvasását, így a könyvet nézve világosabb lencserészen keresztül nézhetünk, viszont a felülről érkező napsugarakat a lencse felső, sötétebb része teljesen letompítja, de ezen kívül számtalan helyzetben nyújthat segítséget a lencse kevesebb százalékban színezett része.

Dioptriás sportszemüveg

Sajnos sok szemüveget viselő páciens panaszkodik arra, hogy kültéri sportolás közben nem megoldott a fényvédelem számára, vagy napszemüvegét csak kontaktlencse mellett tudja viselni, mivel a számára megfelelő napszemüvegeket, melyet lényegesen nagyobb ívvel rendelkeznek, mint hagyományos társai, nem léteznek dioptriás kialakításban, pedig ma már akár multifokális szemüveglencsék is elkészíthetőek egy magasabb ívű napszemüvegbe, színezett lencsével.

Az úgynevezett magas bázisgörbületű szemüveglencsék nagyobb ívvel rendelkeznek, így a sportos stílusú keretbe és sportnapszemüvegekbe is rendelhető dioptriás napszemüveglencse. Ezek a napszemüveg lencsék ugyanúgy rendelhetőek különböző színekben és árnyalatokban, illetve polarizált verzióban is.

Intelligens napszemüveg - AdaptiveSun lencsék

A szemüveglencse forgalmazók a gyártástechnológiában olyan dolgokat tudtak megvalósítani, amire eddig nem is gondoltunk. Ezek közé tartozik az intelligens napszemüveglencse, amely sötétsége attól függően változik, hogy milyen az UV sugárzás mértéke, ennek megfelelően autóban kissé világosabb, hogy a túl sötét dioptriás szemüveg ne zavarjon minket vezetés közben, viszont autón kívül a túl erős sugarak ne zavarják szemünket.

Erős napsütésben nagy UV-kitettség esetén a lencse akár 97%-os sötétségre is besötétedhet, kisebb UV-sugárzás mellett, kevésbé napos időben pedig az alapszíne nyújt egy kellemes napszemüveg élményt, a lencse minimum alapszíne 60%-os sötétségű, az átmeneti időkben pedig ennek megfelelően változik színmélysége.

Az AdaptiveSun dioptriás napszemüveglencsék polarizáltak, így a zavaró csillogásokat is kiszűrik, amellett, hogy alkalmazkodnak az UV és fényviszonyokhoz.

Polarizáltság és dioptriázhatóság

A polarizált napszemüvegről sokat hallunk a napszemüvegek kapcsán, de sokan nem tudják, hogy dioptriás napszemüvegek is rendelhetőek polaroid szűrővel. A polaroid szűrő a lencsében elhelyezve kiszűri a zavaró csillogásokat, melyek a vízszintes felszínekről érkeznek bizonyos szögben.

Ilyen például:

az úton megjelenő vizes hatás egy naposabb napon,
vagy a víz felszínén jelenlévő csillogás, amely miatt a víz mélyére már nehezen látunk le,
illetve a szélvédőkön megcsillanó napsugarak.

Ezt kiküszöbölve a polarizált napszemüvegek komfortosabb látásélményt biztosítanak és tisztább látást nyújtanak. Javasoljuk hivatásos sofőröknek, horgászoknak, azoknak, akik sok időt töltenek víz közelben vagy autóban és mindenkinek, akit zavarnak a megcsillanó felszínek és szeretnék ezeket megszüntetni.

Színezett lencsék éjszaka is?

Ha már a nappali vezetéshez kitaláltuk, hogyan lehetne kényelmesebbé tenni a dioptriás napszemüveg viselését és kiküszöbölni a zavaró tényezőket, melyek fárasztóak egy hosszú út során, miért ne tennénk ezt az éjszakai vezetésnél is?

A szemüveglencsék gyártástechnológia fejlődésében előrelépést jelentettek, azok a szemüveglencsék, melyek enyhe kontrasztfokozó színükkel, vagy speciálisan éjszakai vezetéshez kifejlesztett rétegükkel növelik a rosszabb fényviszonyok melletti vezetés élményét.

Milyen dioptriákban elérhetőek a dioptriás napszemüveglencsék?

Különböző gyártók különböző gyártási tartományban dolgoznak, így a viselő dioptriájától függően, fogunk márkát javasolni vásárlónknak, a pontos dioptriával szükséges üzletünkben személyesen érdeklődni, annak érdekében, hogy a viselési paraméterek figyelemvételével a legmegfelelőbb lencsét javasolhassuk az igényfelmérést követően.

Lehetőség van a katalógusban szereplő dioptria tartománytól való eltérésre is, ez esetben a gyártótól egyedi ajánlatot kell bekérnünk, de viszonylag extrémebb dioptriák esetében is van esély a dioptriázott napszemüveglencse elkészítésére. A dioptriás napszemüveg elkészíthető mínuszos, pluszos, cilinderes de még prizmás dioptriákkal is, egyfókuszú, multifokális vagy bifokális típusú lencséből.

Dioptriás napszemüveg rétegek

Minden dioptriás szemüveglencsére, tekintve, hogy a lencsék alapanyaga műanyag, kerül tükröződéscsökkentő és keményített vagy másnéven karcálló réteg, amely megnöveli a szemüveg élettartamát és komfortosabb viseletet biztosít.

Dioptriás napszemüvegek esetén általában hátsó tükröződéscsökkentő réteget vagy speciálisan napszemüvegekhez kifejlesztett réteget szoktunk javasolni, annak érdekében, hogy az egyébként átlátszó lencséken zöldes vagy lilás rétegek a napszemüveglencséken ne rontsák az esztétikai képet, tehát rajtuk a lencse elülső felszínén a réteg színtelen, vagy csak nagyon halvány, a lencse alapszínéhez igazodó lehet.