nő multifokális progresszív lencsével készült szemüvegben

Multifokális vagy progresszív szemüveglencse? Gyakran halljuk ezt a két kifejezést, de mit jelent pontosan és kinek ajánlott?

Poszt szerzője ikon

Evelin

|

Poszt készítésének ideje ikon

2023. szeptember 5.

Mi a különbség a multifokális és a progresszív lencse között?

Ez a két szemüveglencse ugyanaz. Multifokális, vagyis többféle fókusztávolságra megfelelő, és progresszív, vagyis dioptriaátmenet helyezkedik el a lencsében.

A lencsében lévő dioptriaátmenet teszi lehetővé, hogy az adott szemüveg több távolságra is éles látást biztosítson. Így nem kell külön távoli és külön olvasó szemüveget viselni, hiszen egyazon szemüveglencse minden dioptriát tartalmaz.

Kezdjük az elején!

A szemünk a különböző távolságokra különböző dioptriákat használ, amit a szem alkalmazkodóképessége tesz lehetővé. A szemben lévő szemlencse rugalmasságánál fogva, képes dioptriáját (fénytörő erejét) változtatni a különböző idegrendszeri változások hatására.

De akkor miért van egy idő után mégis szükségünk más szemüvegre olvasáshoz, mint távollátáshoz?

Azért, mert a korábban rugalmas, fókuszálásért felelős szemlencse a kor előrehaladtával fokozatosan rugalmatlanodik, és körülbelül 40 éves kor környékén eléri azt az állapotot, amikor a kezünk már túl rövid ahhoz, hogy ezt a rugalmatlanságot korrigáljuk vele.

Így a közeli munkavégzéshez - legyen ez akár olvasás, telefon, tablet vagy számítógép használat - a szemlencse állapotától függően más dioptriás szemüvegre lehet szükségünk a különböző tevékenységekhez/távolságokhoz.

Sok esetben viszont egy közeli szemüveg használata kényelmetlen, hiszen távolra nézéshez le kell venni, közelre nézéshez pedig fel.

Mi a különbség a progresszív és a bifokális szemüveglencse között?

A bifokális lencse esetén éles választóvonal található a közeli és távoli rész között, ami képugrást okoz. A gyártók a szemüveglencsén belül helyezték el a távolra szükséges (legyen akár ez nulla) dioptriát és a közelre szükséges dioptriát, így a két különböző dioptriájú lencse összecsiszolása kívülről is látszott.

Ezzel két probléma volt:

1. nem esztétikus
2. a köztes távolságokra nem nyújtott megoldást

Ezután a köztes távolságok használatához úgynevezett trifokális lencséket kezdtek gyártani, amely a távoli és olvasó dioptria mellett egy harmadik dioptria értéket is tartalmazott, viszont ez egy keskeny, nehezen használható és kívülről továbbra is látható megoldás volt.

Multifokális szemüveglencsék

Az újabb gyártású lencsékbe ennek megoldására már dioptriaátmenetet helyeztek el, vagyis a lencse felső részétől apró lépésenként a lencse alja felé haladva pluszosodik a lencse törőereje, ezzel kölcsönözve a szem természetes alkalmazkodóképességét.

Így már nem csak a távoli (5-6 méteren túl) és a közeli (kb. 40 cm) távolságok, hanem a köztes (például asztali számítógép vagy kisebb beltéri) távolságok is tisztán láthatóak a lencsével. Ez a kialakítás már lényegesen esztétikusabb viselet, hiszen kívülről nézve a dioptriaátmenet nem látszik a lencsére nézve.

A multifokális vagy progresszív lencse előnyei:

  • több szemüveget helyettesít
  • minden távolságra éleslátást biztosít anélkül, hogy szemüveg kellene cserélnünk
  • esztétikus viselet
  • a szem természetes alkalmazkodóképességét igyekszik kölcsönözni

Mint mindennek, a multifokális lencséknek is vannak határai. A lencsében elhelyezkedő átmenet egy homokóra alakú optikai csatornát képez a lencsében, melynek felső része egy tágabb, alsó része kissé szűkösebb és legszűkebb része pedig a köztes zóna. A csatornán kívüli részek homályosabb képet adnak.

A különböző árkategóriájú multifokális lencsék abban különböznek, hogy az éles képet nyújtó csatornarész milyen szélességű, mekkora látóteret képes nyújtani. Ezt a szélességet nem csak a lencse kategóriája, de a benne elhelyezkedő átmenet (addíciós érték) nagysága is befolyásolja, (homokóra) formáját pedig az alap dioptriák torzíthatják, így javasolt optikus segítségét kérni a kategória kiválasztásában.

Így bár minden távolságra képes éles látást biztosítani, napi több órás, adott távolságra történő használatkor nem nyújt teljes komfortot, ez főleg a számítógépes munkát végzőknél szokott probléma lenni.

Azok a viselők, akik nem tartják megfelelően kényelmesnek a multifokális lencsét munkájuk során, számukra az úgynevezett munkaszemüveg lencséket javasoljuk, mint második szemüveget, speciálisan munkatávolságukra bemérve és elkészítve. Ezek a lencsék ugyanúgy dioptriaátmenettel készülnek, azzal a különbséggel, hogy a két végpontja a lencsének, nem a távoli és a közeli dioptria, hanem általában a számítógép távolságára szükséges és a közeli dioptria, de kérhető 2-4 métertől a közeli távolságig is, amennyiben a munkakörnyezet ezt igényli.

Számítógépes vagy sok beltéri munkát végzőknél a multifokális szemüveg és a munkaszemüveg párosítása egy általános megfelelő látásélményt fog biztosítani a nap minden szakában.

A progresszív lencsék megszokásukat, használatuk megtanulását követően vezetéshez is kényelmesen használhatóak.

Kiknek ajánljuk?

A multifokális szemüveglencsét azoknak ajánljuk, akik nem szeretnék naponta többször lecserélni szemüvegüket, vezetésnél szeretnék a navigációt, a műszerfalat is élesen látni, a vásárlásnál szemüvegcsere nélkül szeretnék elolvasni a termékek árait, azoknak, akik tv nézés közben szeretnek valamilyen közeli tevékenységet folytatni. És mindenkinek, aki egy kényelmesen, rugalmasan használható szemüvegre vágyik és a nap folyamán nem egy szűk távolságon belülre néz, hanem gyakran változtatja fókusztávolságait.

Pontos árkalkulációt, személyre szabott javaslatot egy friss látásvizsgálati eredmény alapján és alapos beszélgetést követően tudunk adni, hogy a végeredmény egy kényelmesen, minden távolságra használható szemüveg legyen.

Foglaljon időpontot optikánkba. mi időt szánunk Önre és a precíz munkára!

IDŐPONTFOGLALÁS