A normál látás és a rövidlátás azaz myopia különbsége grafikai ábrával

Rövidlátás esetén a szemnek fénytörési hibája van, amely azt jelenti, hogy a külvilágból érkező párhuzamos fénysugarak túlságosan megtörnek, nem jutnak el a retináig, ahol képponttá egyesülhetnének.

Poszt szerzője ikon

Evelin

|

Poszt készítésének ideje ikon

2022. december 19.

Mi az a rövidlátás?

A rövidlátó személy a közelében elhelyezkedő tárgyakat és személyeket látja élesen, ezzel szemben a távolabbi dolgokat már homályosabban, az átlagosnál rosszabb minőségben látja.

Rövidlátás esetén a szemnek fénytörési hibája van, amely ebben az esetben azt jelenti, hogy a külvilágból érkező párhuzamos fénysugarak túlságosan megtörnek, nem jutnak el a retináig, ahol képponttá egyesülhetnének.

A rövidlátás csoportosításai

  • a szemgolyód hossza nem megfelelő, túl hosszú (tengelyi myopia)
  • a szemgolyó törőereje nem megfelelő, valamely rész túl erős fénytörő hatással rendelkezik (törési myopia)

Dipotria szerint

A rövidlátás nagyságát, dioptriában mérik. Ez a mérőszám rövidlátás esetén mindig mínuszos.

Mértéke szerint a rövidlátás lehet:

  • Kisfokú: 5D-ig
  • Közepes: 5-10D
  • Nagyfokú: 10D

Ez talán a legközismertebb csoportosítás, hiszen köztudott, hogy minél nagyobb a szám akár negatív, akár pozitív irányba, “annál erősebb a lencse”.

Bár a szem anatómiája folyamatosan változik, mint ahogy minden sejtünk a testünkben, normál esetben huszonéves korunk közepe felé a dioptriák stabilizálódhatnak.

Fontos tudnivaló, hogy szinte az összes látáshiba örökölhető, érdemes gyermekeidet is rendszeresen szűrésre vinni.

Miből vehető észre, hogy gyermekünket érintheti a miópia?

Ha a szülők már csak egyike is rövidlátó, van rá esély, hogy a gyermek is érintett lehet a problémában. Gyakori, hogy iskolakezdéskor derül fény erre, hiszen gyakran ilyenkor fogalmazódik meg a gyermekben, ha nem elől ül, csak homályosan látja a táblát, de érdemes még fiatalabb gyermek esetén is figyelni a jeleket. Így ha feltűnően sokáig néz egy tárgyat, esetleg megfigyelhető, hogy amire fókuszál hajlamos ahhoz közelebb menni a kisgyermek érdemes egy vizsgálatra ellátogatni vele.

A rövidlátás lehetséges kockázatai

Az erősebb mínuszos dioptria esetén jelentősen megnövekszik a retinaleválás kockázata, amely súlyos esetben akár vakságig is elfajulhat. Ez a kockázat -3,00 dioptria felett az egészséges szemhez képest már tízszeres, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát, amelyekkel a szem romlása időben észrevehető és kezelhető!

Hogyan kezelhető a rövidlátás?

A rövidlátók szeme túlzottan töri a fényt, ezért mínuszos dioptriájú lencsére, azaz szórólencsére van szükségük, ez homorú, konkáv lencse.

A mínuszos dioptria korrigálható:

  • szemüveggel
  • kontaktlencsével

A kiválasztás során érdemes mérlegelni, hogy a szemüveg a legegyszerűbb megoldást nyújtja, amely kombinálható kontaktlencse viseléssel is. Kontaktlencse viselése esetén a látómező jelentősen szélesebbé válik, ám a szem egészsége érdekében, mellette szükséges, ha rendelkezik a páciens egy jó minőségű szemüveggel is.

Mikor használd a mínuszos szemüveget?

Bár távolra nem látsz jól, ha mínuszos szemüveget kapsz, használd bátran közelre is és távolra is, hogy a szemednek a természetes alkalmazkodó képessége is érvényesülni tudjon.

Megterhelő időszakban, amikor sokat kell közelre nézned, például vizsgaidőszakban, vagy aktuális projekt munkában, vedd le bátran a közeli munkavégzéshez.

Bármilyen kérdéseddel fordulj Hozzánk bizalommal, szakértőink a szemed egészségért készséggel állnak rendelkezésedre! Látásvizsgálatra pedig pillanatok alatt tudsz weboldalunkon időpontot foglalni:

IDŐPONTFOGLALÁS