Asztigmia, cilinderes szem

Az asztigmia a köznyelvben gyakran tévesen szemtengely-ferdülésnek nevezett jelenség valójában egy felszíni fénytörési hiba a szemed optikai rendszerében, mely leggyakrabban a szem szaruhártyáján, ritkább esetben a szemlencsén és a szemfenéken is előfordulhat.

Poszt szerzője ikon

Evelin

|

Poszt készítésének ideje ikon

2022. december 4.

Az asztigmia a rövidlátás és távollátás után a harmadik leggyakoribb probléma -, mely az éles látást érinti. Az ezt korrigáló cilinder dioptria pedig a dioptriák egy típusa, mely kevésbé van benne a köztudatban, mint a rövidlátást (miópiát), illetve távollátást (hipermetrópiát) korrigáló mínusz és plusz dioptriák, így gyakran ijesztően hangozhat, mikor a szakember cilinderes dioptriát ír fel az éles látás eléréséhez.

Cilinderes szem esetén a szemednek fénytörési hibája van, amely ebben az esetben azt jelenti, hogy a külvilágból érkező fénysugarak a felszíni egyenetlenség következtében szabálytalanul törnek meg, így a szemfenékre érkezve szétszóródnak és nem tudnak képponttá egyesülni. Emiatt érezheted azt, mintha torzan látnál, a formák nem egyszerűen homályosak, hanem eldeformálódnak, elnyúlnak adott irányba.

Az asztigmia oka

  • jellemzően veleszületett probléma
  • de kialakulhat szembetegég következtében
  • lehet baleset okozta
  • vagy műtét következtében kialakult hegesedés miatt.

Gyakran csak az egyik szemet érinti, és nagyon fontos időben felismerni, hogy a cilinderes szemüveg által a két szem hasonló minőségű képet alkothasson, hiszen az idegrendszer a két szem által kapott képet akkor tudja egy képpé alakítani, ha azok méretében és minőségében közel azonosak.

Ha a két szem között nagyobb eltérés mutatkozik és ezt gyermekkorban későn fedezik fel, akár tompalátóvá is válhat a rosszabbul látó szem, hisz az idegrendszer kizárja azt a látásból, melynek eredménye hosszútávon az, hogy a szem nem tanul meg megfelelően látni/érzékelni.

Ez természetesen más fénytörési hiba miatt is bekövetkezhet, ezért minden cilinderes, pluszos, mínuszos dioptriák viselete javasolt, akár már pici kortól kezdve, a probléma típusától függően. Idősebb korban nehezen javítható a tompalátó szem teljesítménye.

Bár a szem anatómiája folyamatosan változik, mint ahogy minden sejtünk a testünkben, normál esetben huszonéves korunk közepe felé a dioptriák stabilizálódhatnak.

A cilinderes szem tünetei

A páciensek leggyakrabban

  • a betűk körül megjelenő szellemképre, vagy árnyékra panaszkodnak egy olvasott szöveg esetében, ez hasonló formájú betűk felismerését merőben megnehezíti.
  • Előfordulhat, hogy pontszerű fényforrásokat is elnyújtva, adott irányba szétcsúszva érzékel a cilinder dioptriás páciens, ez az esti vezetésnél kimondottan zavaró lehet.
  • A tüneteket, a homályos/torz látást
  • kísérheti gyakori fejfájás
  • jelentkezhetnek fáradásos panaszok, sok esetben csak adott tevékenységnél, adott távolságra észrevehetően,
  • gyakran viszont az asztigmiás páciens minden távolságra panaszkodik látására.

Egy fárasztó nap vizuális megterhelése alap esetben is kihívás az optikai rendszerünk számára, hiszen rengeteg információt kell feldolgoznunk, arról nem beszélve, hogy ebben a digitalizált világban már egyre többen dolgoznak számítógép előtt. Az idegrendszerünk a kapott információkat lényegesen nehezebben dolgozza fel, ha az alap feladatai mellett fénytörési hibáink korrigálására is energiát kell fordítania, így a napi megterhelést is nehezebben viseljük.

Mivel ezek a tünetek más szembetegségre is utalhatnak, így az a legjobb, ha minél hamarabb szakemberhez fordulunk.

Hogyan javítható a cilinderes szem?

A Te szemednek cylinder dioptrára van szüksége. A cilinderes szemüveglencse más néven tórikus lencse esetén két tengelyben, két különböző erősségű dioptriát mérhetünk. A lencse így korrigálja a szemen jelenlévő két különböző görbületű tengelyt.

A cylinder dioptria mértékétől függően korrigálható:

Szemüveggel

Az erősebb dioptriás cylinderes vagy más néven tórikus lencsék adott irányban vastagabbak, míg másikban vékonyabbak, így vastagságuk nem egyenletes.
Hála a szemüveglencsék gyártástechnológiai fejlődésének, ezek egyre szebb kivitelben kerülnek elkészítésre, esztétikailag vékonyabbak, vastagságuk egyenletesebb, mint korábbi társaiknak.

A modern lencsék gyártásánál torzításmentességre törekszenek a szakemberek, így az erősebb cilinderes dioptriák sokkal kevésbé torzítják a képet a lencse szélei felé.

A cilinderes szemüvegek is elkészíthetőek multifokális / progresszív kivitelben, mellyel nem csak az alap fénytörési hibád korrigálására szolgáló cilinderes dioptriáidat viselheted, hanem megoldható vele az öregszeműség okozta közeli probléma is, ha többféle probléma áll fenn nálad.

Kontaktlencsével

Sokan úgy tudják, kontaktlencsét csak mínuszos szemüveget viselőknek gyártanak, pedig már pluszos és cilinderes, sőt multifokális / progresszív kivitelben is léteznek, így egyszerre több probléma is megoldható velük.

A modern lágy, szilikon-hidrogél kontaktlencsék kényelmes viseletet biztosítanak és szemeid egészségét sem kell féltened, hiszen ezek a kontaktlencsék már nagyon jó oxigén-áteresztő képességgel rendelkeznek, így a viselési szabályok betartása mellett használatuk teljesen biztonságos.

A cilinderes szemüveg megszokási ideje

Első viselésnél a megszokás során, a szemüveg torzíthat, esetleg még szédülést is okozhat. Ennek oka, hogy az ember hozzászokik testi hibáihoz, azt tekinti alapvetőnek, így az éles szabályos látás visszaszokásához is idő szükséges.

Tanács- Igyekezzünk új szemüvegünket a legtöbbet viselni, a korábbi szemüvegünkkel nem cserélgetni.

A megszokási idő közben elérkezik az a pillanat, amikor már zavartalanul élvezhető a szemüveg viselése, a környezet teljes élességében. Ekkor szembesül a viselő azzal, mekkora mértékben volt probléma a látásával, amit már szinte alig érzékelt, hiszen megszokta azt.

Amennyiben problémája adódik a páciensnek a cilinderes szemüveg megszokásával, érdemes a szemüveget visszavinni a szakemberhez, hiszen sok esetben egy igazítással könnyíteni, gyorsítani tudjuk a megszokási időt.

Miért van az, hogy az orvos és az optometrista által felírt eredmény más, vagy a megrendelőlapon és a lencse garanciakártyáján más értéket látsz, mégis azt mondják, hogy ez ugyanaz a dioptria?

Ennek oka, hogy az optika szakmában a cilinderdioptria felírása kétféle módon is történhet. Felírhatjuk pluszos és felíratjuk mínuszos előjellel is, lényeg, hogy a szférikus, a cylinderes és az axiális érték matematikailag ugyanazt mutassa.

Például, ha a recepten ezek az értékek szerepelnek:
-1.00 sph +0.50 cyl 90 ax
ezt felírhatjuk úgy is, hogy
-0.50 sph -0.50 cyl 180 ax

Szóval ne aggódj miatta, ha más előjellel látod az értékeket, ha szeretnéd összehasonlítani a két felírást, kérd meg optikusodat számolja át neked, így magad is látni fogod, hogy a cilinderes szemüvegedet jól fogják elkészíteni számodra.

Bármilyen kérdéseddel fordulj Hozzánk bizalommal!

IDŐPONTFOGLALÁS